
4 ting du bør gjøre når du kjøper fra Oslo Villautvikling
Vi har opplevd et tre år langt mareritt etter at Oslo Villautvikling sendte ugyldige dokumenter for å dekke over det vi mener er alvorlige mangler. Her er våre råd til alle som ønsker å kjøpe eiendom av det IK Gruppen-eide selskapet.
La det først som sist være sagt: Vi har ingen dekning for å påstå at det er noe i veien med andre prosjekter Oslo Villautvikling har lagt ut for salg. Det er hvordan selskapet har oppført seg mot oss da feil ble avdekket som er særdeles klanderverdig. Og de er nok dessverre ikke de eneste som opererer på denne måten.
LES MER: Da hagen vår plutselig forsvant
Et grovt tillitsbrudd
Det er jo gjerne slik at det er når noe går galt at du egentlig ser hvem leverandøren din er – enten det er snakk om forsikringer eller håndverkstjenester. Eller som i dette tilfellet – selger av en barnevennlig eiendom med egen hageflekk. Slik Oslo Villautvikling solgte oss, men i ettertid har forsøkt å dekke over ved hjelp av ugyldige dokumenter. Og når det ikke hjalp, bestemte de seg for at hageflekken ikke var inkludert i kjøpet likevel. De kunne sikkert godt ha strøket barnevennlig også når de først var i gang.
Denne saken handler om et grovt tillitsbrudd fra noen som selger hus og hjem – altså der barna dine vokser opp, der du ønsker å trekke deg tilbake etter stressende arbeidsdager eller, slik det har vært det siste året, der du stort sett tilbringer det meste av jobb- og fritid. De du kjøper noe slikt av, bør du ha over gjennomsnittet mye tillit til. Det er jo ikke bare en solid investering rent økonomisk – det handler også om det livet du ønsker å skape for deg selv og familien din.
LES MER: Ble vi svindlet eller bare utsatt for grov uaktsomhet?
Forvent at utbygger tar ansvar
Å kjøpe hus under oppføring er ikke knirkefritt, og man kan oppleve at det som beskrives som nøkkelferdig gjerne ikke betyr så mye mer enn at nøkkelen er ferdig. Men i slike situasjoner finnes det to ulike eiendomsutviklere. Det er de som anerkjenner feil og mangler og som aktivt rydder opp. Og det er de som forsøker å dekke over eller fraskrive seg alt ansvar. Vi velger å tro at de fleste som selger nye boliger i Oslo og andre steder i landet er i førstnevnte kategori. Vår opplevelse er dessverre at Oslo Villautvikling representerer den sistnevnte.
Behov for ekstraordinære forholdsregler
De har fine hus og gode løsninger – det er ikke det det står på. Planlegger du å kjøpe noe av dette IK Gruppen-eide selskapet, handler det rett og slett om at du ikke kan stole på at de ordner opp hvis noe er galt. Har du ikke oppdaget noe, har du helt sikkert fått et fint hus og en koselig hageflekk. Oppdager du derimot feil, kan du risikere noen hundre tusen på en tur i retten.
Vår erfaring er med andre ord at du bør ta på deg belte og bukseseler både før, under og etter kjøpet – og sørge for at Oslo Villautvikling blir ansvarliggjort.
Dette bør du gjøre
Basert på våre erfaringer har vi satt opp et knippe anbefalinger vi gjerne vil dele. Dette gjelder først og fremst det selskapet vi har hatt erfaring med, men noe av dette er kanskje relevant også for dialog med andre eiendomsutviklere. Spesielt bør alarmklokkene ringe hvis det viser seg vanskelig – ja nærmest umulig – å få møte utbygger før du inngår avtale.
Det er derfor ikke tilfeldig at vårt første råd er dette:
1. Krev å få møte utbygger personlig
Vår opplevelse er at Oslo Villautvikling gjør sitt ytterste for å slippe å møte kundene sine. De foretrekker å gjemme seg bak boligmeglere, entreprenører og advokater. Hvis vi har forstått det riktig, er vi blant de ytterst få som har fått audiens hos en av nøkkelpersonene i systemet, men her måtte vi virkelig insistere.
Vi sliter med å se at Oslo Villautvikling har en eneste fast ansatt, men heller henter inn ulike ressurser fra andre virksomheter i IK Gruppen – og da først og fremst det som heter Maya Eiendom. Det ser derimot ut til at de to eierne i IK Gruppen fordeler Oslo Villautvikling mellom seg, og det er en av disse du må insistere på å få møte. Og da helst mer enn én gang.
Du kan lese mer om de to nøkkelpersonene her.
2. Sørg for at all dialog dokumenteres skriftlig
De som representerer eller rettere sagt eier Oslo Villautvikling, sliter etter vår erfaring med langtidshukommelsen. Blir det alvor og du faktisk ender i retten, har de store problemer med å huske noe som helst av hva samtaler har handlet om, og kan sjelden gjøre rede for hva de har ment, lovet eller sagt. Du har derfor mye å tjene på å alltid notere det de sier, og deretter sende over et kort referat. Dette gjelder sågar hvis du er så heldig å få en kort prat på telefonen med noen av dem.
3. Krev at Oslo Villautvikling er synlige i byggeprosessen
Vår erfaring er som nevnt at Oslo Villautvikling ønsker å være så usynlige som mulig i prosessen. Det betyr blant annet at så fort kontrakt er undertegnet, blir du overlatt til entreprenøren som selskapet har inngått avtale med og som er den du kommer til å forholde deg til så å si frem til overtakelse.
Litt avhengig av avtalen du har inngått, må du likevel huske på at du ikke er byggherre – du eier ikke gård og grunn før formell overtakelse har funnet sted. Ergo bør det være fullt mulig å ansvarliggjøre Oslo Villautvikling i hele prosessen – uansett om det er forhold knyttet til selve byggingen eller det rent formelle. Her bør du kreve jevnlige oppdateringer direkte fra byggherre – som er Oslo Villautvikling – og da fra de som har reell myndighet (se punkt 1), ikke en eller annen prosjektleder plassert et sted i IK Gruppen.
4. Reklamer umiddelbart og fortløpende
Vi har dessverre også erfart at Oslo Villautvikling vil gjøre sitt ytterste for å dekke seg bak en form for foreldelse for å slippe å bli stilt til ansvar – uavhengig av hvor grov forsømmelsen ser ut til å være. Vi vil derfor anbefale at du aktivt bruker muligheten til å sende såkalte nøytrale reklamasjoner så snart du oppdager at noe kanskje ikke er som det skal være etter overtakelse. Dette er en form for reklamasjon som ikke krever at du kommer med et formelt og dokumentert krav, men som gjør det vanskeligere for utbygger å si at du ikke meldte fra i tide.
Det er mulig alt dette høres krevende ut, og det dekker nok ikke alle eventualiteter når du står overfor denne typen utbygger. Men tro oss – du står definitivt bedre rustet den dagen du eventuelt havner i samme situasjon som oss.
Det er viktig å huske at vi ikke er profesjonelle kjøpere av nybygg. Vi hadde aldri kjøpt et såkalt hus under oppføring før vi havnet i dette marerittet, og kunne ikke forventes å ha noen annen kompetanse enn den hvilken som helst annen forbruker besitter. Vi har gjort oss noen dyrekjøpte erfaringer, men påberoper oss ingen ekspertrolle av den grunn. Anbefalingene må derfor leses i lys av dette, og er ikke kvalitetssikret av eksperter på eiendomsrett.